Semesterboost - Del 1

02 July 2017 | By Pia Wallberg

Dags för efterlängtad och ljuvlig semester, att checka ut från vardagen? Med det lämnar vi ofta även våra träningsrutiner, när semestern sen är slut är det ofta lite svårt att hitta tillbaka till rutiner och träning. Jag, Pia Wallberg, kommer tillsammans med Blossom Tainton utmana dig till yoga och träning hela sommaren och semestern för att ge kropp och själ en boost även då. Häng på när det passar dig! 



Introduktion till månaden

De kommande fyra veckorna kommer Pia Wallberg och Blossom Tainton tillsammans med andra härliga människor på Yogobe peppa, vägleda och inspirera till träning som faktiskt blir av. Var med en dag här och där eller varför inte en liten stund varje dag under dessa veckor? Ge det till dig själv. Inspireras och ta del av utmaningar samt videorekommendationer. Följ våra rekommendationer eller gör dina favoritklasser och aktiviteter, vare sig de är ute i naturen, på gymmet eller med Yogobe.

Målet med månaden är att verkligen njuta av semester, yoga och träning i en härlig kombination. Andningsövningar, avslappningsövningar, asanas (fysiska yogapositioner), meditation, närvarande promenader i naturen - allt det är yoga, så välj det du behöver just för dagen. 

Månadens upplägg
Varje vecka får du ta del av ett nytt deltema för att verkligen hålla igång yogapraktiken.  

  • Vecka 1: Less is more - Pia Wallberg
  • Vecka 2: Ansvarar du för din hälsa? - Pia Wallberg
  • Vecka 3: Motivation - Blossom Tainton
  • Vecka 4: Inspiration - Blossom Tainton

Del 1 (av 4) - Less is more!

Äntligen är sommaren här och förhoppningsvis även semestern. Jag tänker att det är just när vi är lediga som vi har störst möjlighet att fylla på och rusta oss inför hösten och vintern. Sommarhalvåret bjuder på så mycket då naturen är fylld av näringsrik föda, solen ger kraft och energi, dagarna är långa, ljusa och förhoppningsvis varma. Men om vi inte är närvarande och tar vara på det som bjuds, här och nu, kan det vara borta innan vi ens hinner blinka. 

Ett vanligt misstag på semestern är att "allt ska ske som vi inte hunnit under vintern", vilket resulterar i en fullproppad agenda och utebliven vila. 

Men hur rustar vi oss då inför höst och vinter? Ja, det är naturligtvis helt individuellt och ingen annan än du själv kan tala om vad du behöver. Det krävs en viss ro för att kunna uppfatta svaret inom oss, och för att kunna hitta denna ro, och utveckla närvaro, behöver vi odla vår förståelse och tålamod för att saker och ting får ta tid. 

Lär dig spela ditt inre instrument
Många av oss är som mest stressade innan vi ska vara lediga och när semestern väl är här har vi svårt att komma till ro trots att kroppen behöver vila. En stund på yogamattan får oss att varva ner och successivt sänka tempot. När tempot sänks blir det lättare att få kontakt med ditt inre och en känsla för vilka behov du har. Jag brukar jämföra yogan med att spela ett instrument, när vi börjar lära oss att spela kanske det inte låter så vackert. Vi behöver först lära oss hur instrumentet fungerar, hur vi placerar kroppen, händer och fingrar. Efter hand så kan vi bli mer och mer finstämda, tills ljuv musik uppstår. Yogan gör oss mer lyhörda för våra behov och förbereder oss för meditation. 

Regelbundenhet ger goda vanor
Det handlar inte om hur länge du befinner dig på mattan utan att du återkommer regelbundet, det är det som skapar nya, goda vanor. Jag har lärt mig att det är det lilla, det enkla och det kravlösa som ger mig mest rustning att möta hösten. En stund helt i närvaro av sommaren i dess enklaste form med alla dofter, grönska, himmel och hav, ger mig så mycket kraft.

Som Sri. K. Pattabhi Jois sa: "Do your practice and all is coming". 

Hitta balansen 
För att jag ska må bra och hålla balans i mig själv, kroppsligt och själsligt, behöver jag min dagliga dos av yoga och meditation, även om jag drar ner på intensiteten under semestern. När du tränar frigörs endorfiner som är ett av kroppens egna ”må-bra-hormon”. En liten stunds fysisk aktivitet om dagen kan förgylla din ledighet, göra dig både gladare och friskare för att kunna njuta ännu mer av allt som erbjuds. 

Min önskan är att du yogar, varvat med annan träning, med mig eller någon av mina kollegor, eller på egen hand, under sommaren och därigenom hittar vad du behöver för att fylla på och boosta dig inför höst och vinter! 

Praktisera lite yoga varje dag!
Oavsett om det är 5 minuter eller 90 minuter, försök få till något. Använd gärna sekvenserna nedan för inspiration, och kanske testa något nytt. Varför inte göra ett varje dag? Den bästa träningen är den som blir av men glöm inte att koppla av, less is more!

Komplettera gärna passen med andningsövningen Nadi Shodana (se nedan), denna kan du även utöva de dagar du känner att kroppen behöver vila.

Skaka kanske även loss lite med det sköna danspasset med Cecilia någon dag för att höja pulsen och frigöra energi.

Ha en skön vecka!
Ha en underbar start på din sommar och njut denna vecka tillsammans med mig, och lagom träning!

 

Veckans videorekommendationer

Tutorial
30 min

Yoga with

Lugn klass med fokus på flöde i kropp och själ med Pia.

Tutorial
45 min

Yoga with

En medel/lugn klass för kraft & balansering.

Tutorial
60 min

Yoga with

En medel/intensiv klass med tema flöde & energi.

Tutorial
45 min

Yoga with

En lugn klass med fokus på att öppna höfterna.

Tutorial
45 min

Yoga with

Stimulerande klass med fokus på bakåtböjningar.

Tutorial
45 min

Yoga with

Kaphaflöde: När du blivit trött och seg kan det vara bra att få upp hettan i kroppen.

Tutorial
15 min

Yoga with

Mjuka upp dina höfter efter en lång resa och stillasittande.

Workshop
30 min

Breathe with

Andningsövning: Växelandning, som komplettering till yogasekvenserna, eller de dagar kroppen behöver vila.

Tutorial
30 min

Move with

För de dagar när du vill skaks loss, skratta och få upp pulsen. Låt just pulsen guida dig i detta härliga danspass som höjer värmen med Cecilia Gustafsson.

Tutorial
30 min

Yoga with

För de dagar du har lite ont om plats - en klass som passar extra bra på resan eller i trånga utrymmen

 

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Pia Wallberg

Pia är utbildad inom flera olika yogatraditioner och andra träningsformer. Hon har även studerat med några av världens främsta yogalärare och driver Sattva Yoga.

Read more