28 dagar kvinnohälsa – för ökad kunskap kring cyklisk hälsa

12 mai 2024 | Av Yogobe

Vi tycker utvecklingen för att stärka kvinnors hälsa i samhället går för långsamt! Håller du med? Imorgon drar 28 dagar kvinnohälsa igång, där vi på Yogobe kommer lyfta vad du som kvinna kan göra själv för att må bättre i den livsfasen där du befinner dig just nu. Under denna period kan du ta del av kunskap, inspiration och verktyg runt menscykeln, graviditet, postpartum, klimakteriet, stress och självmedkänsla. 


Alla kvinnor har rätt till ett hälsosamt och friskt liv

Vi på Yogobe vill bidra till att stärka kvinnor genom att ge möjligheter och verktyg till ett hälsosamt och friskt liv, där kvinnans cykliska natur främjas. Därför kommer vi under kommande 28 dagar (motsvarande en menscykel för många kvinnor) lyfta kunskap, verktyg och en stöttande gemenskap så att vi tillsammans kan diskutera, problematisera och finna tänkbara lösningar med utgångspunkt i kvinnans viktiga livsfaser. Följ med oss mellan den 13 maj och 9 juni här i bloggen, på Instagram, Facebook och Yogobe LIVE för att ta del av kunskap och inspiration.

När vi stöttar varandra är vi starkare! I vår Facebook-grupp Yogobe Community kommer vi bjuda in till diskussion kring olika frågeställningar. Gå gärna med i gruppen för att delta!

Varmt välkommen till 28 dagar kvinnohälsa! Nedan presenterar vi fyra områden vi kommer fokusera på under kommande veckor.


Först ut: Menstruation, graviditet och postpartum 🩸

Kvinnans cykliska natur gör sig tillkänna tidigt i våra liv och blir en större och större del ju längre vi rör oss genom livet. Från den första menstruationen, möjligheten att skapa och bära nytt liv som många kvinnor får uppleva, till att finna sin nya roll och hitta hem i sin kropp igen efter graviditet. Vi möter dina behov genom livet som kvinna. 

Under första veckan av 28 dagar kvinnohälsa tar vi avstamp i just menscykeln. Vi ska titta på hur menscykeln påverkar oss, vad vi kan lära oss av den och hur vi kan leva MED den istället för att leva MOT den. Vi ska även fördjupa oss i vad menscykeln möjliggör, såsom graviditet och postpartum. Vi kommer bjuda på information och verktyg, samt övningar och klasser för att öka din (och din omgivnings) förståelse för hur vi kan ta hand om oss kvinnor, både fysiskt och psykiskt, under den fertila fasen av våra liv.


Klimakteriet och dess olika faser 🦋

Menopausen och klimakteriet är en naturlig del av en kvinnas cykliska liv, men är ofta en undangömd upplevelse och utmaning som kvinnan förväntas hantera med lätthet – både fysiskt och psykiskt. Både förklimakteriet och klimakteriet bjuder på hormonella förändringar och symtom, och är för de allra flesta en omvälvande och verkligen en utmanande tid, men som kan underlättas med kunskap, rätt verktyg och stöd.

Under andra veckan vill vi därför prata om, likväl utbilda oss kvinnor inom, hormonhälsa samt de olika symtomen i förklimakteriet och klimakteriet genom föreläsningar, klasser och fördjupande blogginlägg. 

Stress, oro & utmattning ⚡

En kvinnas många livsfaser och dess hormonella förändringar är för många både fysiskt och psykiskt påfrestande. Kvinnor lider av stress och oro i en betydligt större utsträckning än män – i Sverige är 8 av 10 av alla som är sjukskrivna för stress kvinnor!

Den tredje veckan vill vi ge stöd och verktyg som hjälper kvinnor att landa i kroppen, bygga upp en inre motståndskraft för att hantera stress och oro, samt minska orimliga krav och prestation. Både i form av andras förväntningar och våra egna.

Sist men inte minst: Självmedkänsla 🤍

Allt börjar med dig! Världen runt omkring oss behöver förändras för att prioritera kvinnors hälsa och hur den skiljer sig från männens. Men vi har inte tid att vänta på världen – vi behöver skapa positiva förändringar för våra liv här och nu. Därför vill vi avsluta 28 dagar kvinnohälsa med det viktiga temat självmedkänsla.

Att öva på självmedkänsla mot dig själv kan hjälpa dig att prioritera det du verkligen är i behov av, och navigera de inre och yttre krav som det innebär att vara kvinna. Stärkt självmedkänsla kan hjälpa oss att hantera svåra situationer och känslor – oavsett om du är nybliven mamma, fått dina första klimakteriesymtom eller är mitt uppe i dem, eller befinner dig i en period där du kämpar med stress och oro. Vi ska även prata om hur självmedkänsla kan vara ett verktyg för att acceptera sig själv, men även andra i vår omgivning, när vi går igenom utmaningar till exempel i en kärleksrelation, i ett föräldraskap eller på jobbet.

Så låt oss börja med en enkel fråga – hur snäll är du mot dig själv, och skulle du vilja bli snällare?


Vi har samlat ihop onlineklasser och program inom kvinnohälsa

Vilken livsfas befinner du dig i? Vilket område berör dig just nu? På vår samlingssida Kvinnohälsa utifrån dina livsfaser har vi samlat klasser, playlists och program kopplade till de olika livsfaserna i en kvinnas liv. Här hittar du också allt vi delar under 28 dagar kvinnohälsa: LIVE-klasser, gratisklasser och blogginlägg – allt på ett och samma ställe! 

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]