Våga prova något nytt – gå från otrygg till utforskande som nybörjare

05 september 2023 | Av Magnus Hagström

Hur känner du när du ska göra något nytt? Hoppar du på direkt utan problem? Eller blir du nervös och tänker att det kanske inte går? Här ger jag tips på hur du kan känna dig trygg innan du ger dig på en ny uppgift. Gå från otrygg till tryggt utforskande!


Hjärnan varnar för fara när vi ska göra något nytt

Att prova nya saker, utforska sig själv, resa till okända platser och allt annat som är nytt, kan vara otryggt och läskigt. Det är helt naturligt att vi människor reagerar med en viss tvekan och oro när vi ska göra nya saker, vi är ju inte vana vid det och vet inte om det innebär en fara. Beroende på vad det är vi ska göra kan den känslan vara mindre eller större.

Vår hjärna är skapt så att den ger oss snabba belöningar när vi gör sådant vi är vana vid, sådant vi känner till och den varnar för fara när vi gör något nytt. Ska vi göra nya saker, vara utforskande, gäller det att vi först känner oss grundtrygga och att vårt utforskande inte är för utmanande. Allt detta, var gränserna går, är självklart väldigt individuellt. Vissa människor kan kasta sig in i elden, eller ut för ett berg som ingenting medan andra tycker det är utmanande att prova en ny maträtt. Men i grunden gäller samma sak – att trygga sig innan man går in i utforskandet.

Så blir det lättare att utforska som nybörjare

Exempel: Låt oss säga att Kajsa ska prova yoga för första gången. Hon har aldrig gjort det och har tankar om att hon är för ovig och dåligt tränad så hon kommer säkert inte klara av det. Med andra ord är hon otrygg inför att prova yoga. I det här läget finns det en risk att hon kommer bli ännu mer otrygg om hon direkt hoppar till utforskandefasen. Säg att hon tar med sin otrygghet, nervositet och tankar om att hon inte kommer kunna yoga in på en avancerad klass eller en klass där läraren enbart pratar sanskrit och inte förklarar något om vad som ska göras. I det läget kan den utforskandefasen leda till ett ”trauma” som kastar in Kajsa i en djupare otrygghet än hon var i innan.

Om hon istället hade gått till yogastudion och berättat att hon var ny, nervös och behövde hjälp hade hon blivit guidad och rekommenderad en nybörjarklass där läraren förklarade allt metodiskt och lugnt. Dessutom hade de som jobbade på studion redan innan klassen pratat med Kajsa och sagt att de skulle finnas där som stöd och berätta för läraren att hon var ny och nervös. Här hade Kajsa gått från det otrygga läget till att bli mer trygg och då lättare kunna utforska det nya.

Vad är det då som gör att det är så här? Enkelt sagt är det så att när vi är otrygga är vi i vårt stressystem och det systemet har tre olika reaktionsplan – fight, flight or freeze. I detta läge tänker vi inte rationellt och klart, vi reagerar istället för att agera. Det vi gör när vi tryggar oss är att vi lugnar ner stressen och förflyttar oss till den del av hjärnan där vi blir mer rationella och börjar analysera om det verkligen är en fara eller inte. Vi börjar kunna agera istället för att reagera.


Börja med att lugna nervsystemet

Hur tar jag mig från otrygg till trygg? Det är självklart individuellt och beroende på hur otrygg du är. Men att lugna nervsystemet är ett första steg – ta några djupa andetag, stanna upp en stund och fundera på vad du tycker är obehagligt. Vad skulle du behöva för att känna dig lite tryggare i situationen? När jag jobbar, både som terapeut och som tränare, har jag detta med mig i bakhuvudet hela tiden.

Har jag en person som är helt ny på styrketräning behöver jag börja med enklare rörelser som ger personen självförtroende och trygghet innan vi gör mer avancerade. Har jag en person på terapi behöver jag skapa en trygghet och relation mellan oss innan vi går in i djupare, känsligare och mer utmanande processer. I bägge fall blir jag en del av personens trygghet. Jag finns där, som ett stöd, som någon att hålla i handen när det blir jobbigt. Detta gör att de vågar utmana sig själva lite mer än de annars hade gjort själva.

Jag tycker att det är viktigt att vi har förståelse för detta och att gränserna är olika hos olika människor. Trygghet är viktigt för oss människor, i vissa fall kan vi skapa denna trygghet själva, i andra fall behöver vi hjälp med det. Så innan du kastar in dig själv, eller en annan person, i utforskande se till att du eller den personen är trygga först!

Kom igång med yoga & träning– testa vårt nybörjarprogram online

Är du sugen på att komma igång och röra på dig i vardagen? Då kan mitt och Veronica Vevve Löwenboks (f.d. Jäderlund) nybörjarprogram på 12 veckor vara vägledningen för dig. Vi går igenom grunderna i yoga och träning och bygger vidare för att du ska hitta en yoga- och rörelserutin som passar dig. Rör på dig i ditt eget tempo, utifrån dina egna förutsättningar och ha kul!

Testa något nytt – utforska Yogobes utbud 

Är du sugen på att prova något nytt? Eller är det dags att komma igång med hälsosamma rutiner? Här kommer tips på vad du kan utforska hos Yogobe:

  • Audio- och videobiblioteket – här hittar du alla våra över 2000 video- och ljudfiler med allt från nybörjarpass till mer avancerade klasser. Vad är du nyfiken på? Klicka på kategorierna nedan för att utforska hela vårt utbud inom:
  • Kom igång – en kategori där du hittar videor som är riktade till nybörjare.
  • Playlists – spellistor framtagna utifrån olika behov och teman.
  • Program – program inom bland annat yoga, träning, stresshantering och personlig utveckling för att hjälpa dig båda komma och hålla igång.
  • Kurser – specialframtagna kurser inom olika ämnen. (Dessa ingår inte i en prenumertation utan köps separat).

Övningar online – kom igång med yoga, träning och personlig utveckling

Klass
20 min

Trening with

Mjuka rörelser för under- och överkropp.

Ny
30 min

Yoga with

Guidas genom de grundläggande metoderna i denna återhämtande yogaform.

Ny
3 min

Grow with

Lär dig mer om hur fysiskt aktivitet kan hjälpa till att reglera stress.

Ny
5 min

Puste with

Stretcha andetaget för en stabil, lugn och kraftfull upplevelse.

Ny
10 min

Meditere with

När du upplever stress, grunda dig och stå stadigt – en viktig paus när och var du än behöver det.

Foredrag
10 min

Grow with

Magnus och Vevve pratar om vilka nycklarna är för att du ska hitta kontinuitet för rörelse i vardagen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Magnus Hagström

Magnus är en personlig tränare och samtalsterapeut/coach med fokus på det yttre såväl som det inre. Hans glädje, härliga personlighet och breda kunskap gör honom till en populär tränare på konvent, träningsresor och klasser.

Les mer