Så får du en hälsosam arbetsdag hemma

17 januar 2021 | Av Rebecca Carlowitz

Vardagen ser annorlunda ut för många nu. De som kan, ska jobba hemma. Här kommer tips från mig som naprapat – hur du får en mer hälsosam situation när du jobbar hemma under pandemin. Använd kroppen och kom ihåg vardagsmotionen!


Hemmaarbetet har påverkat våra kroppar

Alla vet att det är bra att motionera. Och vad händer nu när många arbetar hemma och kanske inte vågar eller vill gå till sitt gym, kanske inte ens cyklar till ett kontor, eller går till en buss, en kaffemaskin – eller inte ens går ifrån bordet på sin lunch?

Vad händer då hos mina patienter? Som naprapat ser jag ännu mer fördelarna med att trycka på hur bra vardagsrörelse egentligen är. Avsaknaden av vad som händer i kroppen när man lyfter ändan från stolen och gör något är total. Patienter får mer problem i kroppen än tidigare. Aldrig trodde jag väl att den lilla lilla rörelsen eller vardagsmotionen var så viktig! Jag har alltid tjatat om den för mina patienter, min familj och i andra forum. Men nu kommer den omedelbara sanningen som en käftsmäll.

Många är de som fått ont i kroppen av att inte lämna hemmet, av att jobba hemma, av att inte ta en liten paus eller ens gå iväg på lunchen. Många trodde nog att hemmaarbetet, och somliga lever efter den devisen, skulle öka möjligheten att motionera, men vad jag sett har det blivit tvärtom.

Så ergonomianpassar du hemmakontoret

  • Sitt eller stå inte för länge: Byt hållning/ställning med några minuters mellanrum och ta regelbundna mikropauser från din dator.
  • Om du sitter, använd en ihoprullad handduk för extra stöd för nedre ryggen, om det behövs. Om din stol är för låg, sitt på en kudde för att höja sitthöjden.
  • Ett användbart trick kan vara 20-20-20-regeln: Var 20: e minut, titta på något 20 meter bort i 20 sekunder. Använd 20-20-20-regeln så kan du bekämpa datorns ögonbelastning.
  • Inget ståbord? Använd strykbrädan – den brukar vara reglerbar på höjden.

Fler tips från mig som naprapat under rådande pandemi

  • Gå till jobbet – dvs ta en morgonpromenad (om du kan) innan din dag med hemmajobb börjar.
  • Se till att RÖRA på dig hemma, till och från tvättstugan, till och kaffebryggaren, ut och gå runt huset.
  • Flytta dig från skrivbordet på lunchen.
  • Stäng av din arbetsplats när arbetsdagen är slut och "gå hem".

Och vad kan komma mer lägligt än att ta del av Yogobes olika videor, alltifrån föreläsningar i mindfulness, till tuffare pass med styrka, till tips för olika smärttillstånd, till ren och skär vila. Njuta av dessa, gör dem till en del av din arbetsdag och gör så att vardagsmotion kommer in i ditt liv igen om den lyst med sin frånvaro sedan mars.

Ta hand om din kropp. Lyssna på den. Och använd den!

Lästips om andning och yoga hemma

Videotips för rörelse i vardagen

Klass
15 min

Yoga with

Massera din rygg och ge cirkulation åt lymfvätskan i kroppen. En boost för energi och ditt immunsystem.

Klass
15 min

Meditere with

Skaka bort spänningar genom denna aktiva meditation till skön musik. (UTAN GUIDNING)

Klass
30 min

Trening with

Frigör och tydliggör din grund, dina fötter, och känn skillnaden!

Klass
5 min

Trening with

Enkla och tillgängliga tips för mjukare höfter.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Rebecca Carlowitz

Rebecca är naprapat, yogalärare, doula och instruktör inom konceptet Föda utan rädsla. Hon brinner för att arbeta med människor och är en av våra trogna ambassadörer och gästbloggare.

Les mer