Vad är props och varför använda dem?

28 februar 2021 | Av Yogobe

Yogatillbehör, eller props, kan fördjupa din yogapraktik, göra positioner mer tillgängliga och hjälpa dig att yoga på ett mer hållbart sätt. Props som bolster, yogaklossar, bälten och filtar kan verka avancerade att använda men när du vet hur du använder dem kan de bli dina bästa vänner i din praktik. Lär dig mer om hur du använder props här!



Props när du yogar – vad, hur och varför?

Yogatillbehör eller props som det också kallas, är olika redskap som kan stötta din yogapraktik och hjälpa dig att förstärka din upplevelse i yogan. De kan både avlasta kroppen i avslappnande positioner för att släppa spänningar – och skapa kraft i andra positioner för att få kontakt med dina muskler.

B.K.S. Iyengar, som utvecklade Iyengaryogan, introducerade yogaprops för att alla yogautövare skulle kunna göra yoga oavsett fysisk kondition eller ålder. Props kan hjälpa dig att göra positionerna mer effektivt, enklare, stabilare och ge det stöd som din kropp behöver. Kika på någon av våra rekommenderade videos längst ner i inlägget för att lära dig mer om hur du använder props och testa klasser där de används. Är du intresserad av att köpa props hittar du allt du behöver för din yogapraktik i Yogobe Store.

Även om du har yogat ett tag, testa att använda dig av olika props och se hur det känns, kanske kan du få en ny upplevelse av din kropp och positionerna.

Olika yogaprops och hur de kan stötta din yogapraktik

  • Yogafiltar – värmer, dämpar och ger stöd
    Förutom att vara en värmande kompis under avslappningen är en yogafilt ett fantastiskt redskap i alla möjliga positioner. Den kan ge stöd under knäna, du kan rulla ihop den under sittbenen i meditation och du kan låta den vara ett stöd lite här och var när mattan eller golvet känns för hårt.  Storleken och tyngden skiljer en yogafilt från en "vanlig" filt.
  • Yogablock eller yogaklossar – ett mångsidigt hjälpmedel
    Yogablock är ett mångsidigt hjälpmedel som kan användas på flera olika sätt i din yogapraktik för att förbättra tekniken och göra positionerna mer tillgängliga. Att placera händerna på två block förlänger armarna i positioner som framåtfällningar och utfallssteg och de stöttar även i yogapositioner som arbetar med kroppens sidor och kan användas som stöd i liggande bakåtböjningar. Yogaklossar är också ett användbart hjälpmedel för att både aktivera musklerna i fysiska yogaformer och för att slappna av i lugnare yogaformer som yin- och restorative yoga.
  • Yogabälte eller yogastrap – hjälper till med rörligheten
    Ett yogabälte, även kallat yogaband- eller strap, är ett smart hjälpmedel som du kan använda i positioner där rörligheten sätter stopp, till exempel i positioner när du ska nå dina fötter och tår. Yogabältet fungerar då som en förlängning av dina armar och låter dig komma djupare in i positionen. Är du överrörlig kan yogabältet ge ett stabiliserande stöd.
  • Yogabolster – ger stöd och komfort
    Bolster är stora, avlånga kuddar som används för att stötta kroppen i olika positioner. De avlastar kroppen i all form av yoga, men är extra användbart i yin- och restorativeyoga för att kunna nå djupare avslappning. Du kan ha bolstret under knäna för att avlasta ländryggen i savasana, luta dig mot den i en framåtfällning eller sitta på den under meditation.
  • Ögonkudde – avslappnande vid lugnare yogaformer
    Under savasana och vid lugnare yogaformer som yin- och restorative yoga och yoga nidra är en ögonkudde som pricken över i. Den kan läggas över ögonen för att mörklägga eller på en annan plats på kroppen för att ge en behaglig, avslappnande tyngd. Många ögonkuddar är fyllda med lavendel som doftar ljuvligt och verkar rogivande.
  • Meditationskudde – ett behagligt stöd i sittande positioner
    Med hjälp av en meditationskudde sitter du bekvämt med en bra hållning under en längre tid, vilket gör att du lättare kan slappna av och fokusera på din yoga- eller meditationspraktik. Meditationskudden stödjer den sittande ställningen genom att höften kommer lite högre upp än dina knän, vilket stabiliserar ryggraden och förbättrar hållningen.
  • Matthanduk – för svettiga yogapass
    En matthandduk är en tunn, suberabsorberande handduk som placeras på yogamattan och är perfekt för svettiga hotyogapass och vinyasaklasser. Matthanddukar ger bra grepp, är smidiga att ta med sig och kan också användas som ett hygieniskt skydd över lånemattan på yogastudion eller gymmet.

Läs mer om yogatillbehör

Videotips – lär dig använda yogaprops

Foredrag
10 min

Yoga with

Hitta rätt i propsdjungeln – vilka olika props, hjälpmedel, finns inom yogan, och vilken funktion har de?

Introduksjon
10 min

Yoga with

Utöva yoga så att det känns bra i kroppen – tips på modifikationer av olika yogapositioner.

Tekniske tips
5 min

Yoga with

Tekniktips där du får ta del av flera förslag till olika sätt att sitta bekvämt på golvet.

Tekniske tips
10 min

Meditere with

Preparation for meditation – aguide on how to prepare for a comfortable supine position.

Klass
45 min

Yoga with

Undersök, utforska och mjuka upp ryggens många beståndsdelar mer ingående genom ett skönt flöde.

Klass
60 min

Yoga with

Hitta, aktivera och stärk de djupa coremusklerna och öka medvetenheten om din kärna.

Klass
45 min

Yoga with

Open your side body, tap into your fascia and notice how it’s all connected.

Klass
60 min

Yoga with

A spicy class to loosen the armour around the heart and let her feel and shake n shudder!

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här för att komma igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]